Składniki:
- Dwa pęczki świeżej natki pietruszki
- Dwa średnie ziemniaki
- Ząbek czosnku
- Bulion warzywny lub wołowy - 1 litr
- Łyżka masła i łyżeczka oliwy z oliwek
- Kefir naturalny - 2 łyżki
Przygotowania:
Natkę pietruszki dokładnie płuczemy, następnie grubo siekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w niewielką kostkę i płuczemy. Ząbek czosnku po obraniu z łupinek drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę i masło. Podsmażamy na niej przez około 5 minut ziemniaki i czosnek.
Następnie wrzucamy natkę pietruszki i podsmażamy kolejne 5 minut.
Dolewamy bulion i gotujemy wszystko pod przykryciem do czasu aż ziemniaki zmiękną. U mnie trwało to około 20 minut. Odstawiamy zupę z ognia i dokładnie miksujemy składniki za pomocą blendera tak by zupa miała jednolitą konsystencję.
Zupę podajemy muśniętą łyżka kefiru i dekorujemy listkiem pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz