czwartek, 18 sierpnia 2011

Chrupiąca szpinakowa tarta

Na szpinak jest zawsze dobra pora. Wczoraj chodziła za mną myśl by spróbować sił i przyrządzić tartę. Jest to moja pierwsza tarta w mojej karierze kuchennej, i jak na początek nieskromnie powiem że się udała. Delikatne szpinakowo - serowe nadzienie otulone kruchym ciastem wspaniale się komponuje i smakuje zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu jak i na zimno. Przygotowanie ciasta na tartę wymaga trochę cierpliwości, która jednak się opłaca. Przepis można dowolnie modyfikować dodając dowolne nadzienie słodkie lub wytrawne warzywne lub mięsne.

Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki soli (w wersji na słodko dodajemy cukier lub miód)

Składniki do farszu szpinakowego:
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 300 g sera typu włoskiego (np Capresi)
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g utartego sera
Ciasto przygotowanie:
Przesiana mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę dodajemy chłodne masło pokrojone w drobną kostkę i siekamy  wszytko nożem by składniki się połączyły. Dodajemy roztrzepane jajko wymieszane z trzema łyżkami wody i szybko zagniatamy ciasto tak by powstała jednolita masa. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.

Pod godzinie od kuli ciasta odkroić około 1/3 i schować do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką by ciasto się nie kleiło. Z ciasta uformować okrąg wielkości formy do tarty, który należny nawinąć na wałek i przełożyć do formy tak by jak najmniej dotykać ciasta. Formę włożyć ponownie do lodówki na około 10 minut by ciasto nieco zesztywniało.





Szpinak przekładamy do rondelka i podgrzewamy tak by odparował nadmiar płynów. Dodajemy gałkę muszkatołową i przeciśnięty ząbek czosnku.


Odstawiamy z ognia, czekamy aż trochę szpinak przestygnie i dodajemy pokruszony ser typu włoskiego , wszystko mieszamy.

Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich 2/3 startego sera. Jajeczną masę dodajemy do szpinaku i ponownie wszystko mieszamy.


W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i czekamy aż się nagrzeje. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch/fasolę by dociążyć ciasto następnie ciasto pieczemy przez około 15 minut.


Lekko podpieczona tarte wyciągamy z pieca wylewamy na nią farsz szpinakowy, który posypujemy dodatkowo startym serem wymieszanym z kefirem.


Pozostałe ciasto rozwałkowujemy a następnie kroimy na paski (około 6 sztuk) którymi przykrywamy farsz. Pieczemy przez kolejne 30-40 minut aż ciasto się zarumieni.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz