Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki soli (w wersji na słodko dodajemy cukier lub miód)
Składniki do farszu szpinakowego:
- 500 g mrożonego szpinaku
- 300 g sera typu włoskiego (np Capresi)
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku
- 100 g utartego sera
Przesiana mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę dodajemy chłodne masło pokrojone w drobną kostkę i siekamy wszytko nożem by składniki się połączyły. Dodajemy roztrzepane jajko wymieszane z trzema łyżkami wody i szybko zagniatamy ciasto tak by powstała jednolita masa. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.
Pod godzinie od kuli ciasta odkroić około 1/3 i schować do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką by ciasto się nie kleiło. Z ciasta uformować okrąg wielkości formy do tarty, który należny nawinąć na wałek i przełożyć do formy tak by jak najmniej dotykać ciasta. Formę włożyć ponownie do lodówki na około 10 minut by ciasto nieco zesztywniało.
Szpinak przekładamy do rondelka i podgrzewamy tak by odparował nadmiar płynów. Dodajemy gałkę muszkatołową i przeciśnięty ząbek czosnku.
Odstawiamy z ognia, czekamy aż trochę szpinak przestygnie i dodajemy pokruszony ser typu włoskiego , wszystko mieszamy.
Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich 2/3 startego sera. Jajeczną masę dodajemy do szpinaku i ponownie wszystko mieszamy.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i czekamy aż się nagrzeje. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch/fasolę by dociążyć ciasto następnie ciasto pieczemy przez około 15 minut.
Lekko podpieczona tarte wyciągamy z pieca wylewamy na nią farsz szpinakowy, który posypujemy dodatkowo startym serem wymieszanym z kefirem.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy a następnie kroimy na paski (około 6 sztuk) którymi przykrywamy farsz. Pieczemy przez kolejne 30-40 minut aż ciasto się zarumieni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz