środa, 10 sierpnia 2011

Aksamitne penne z wędzonym łososiem

Uwielbiam łososia praktycznie w każdej postaci, jednak najbardziej smakuje mi w postaci wędzonej. Dzisiejsze danie łączy w sobie kontrastowy mocny smak łososia z subtelna nutą śmietankowego mascarpone a odrobiną pieprzu i koperku nadaje charakter całemu daniu. Przygotowanie jest niezwykle proste lecz efekty są spektakularnie smacznie.

Składniki:
  • wędzony łosoś - 150 gram (może być wersja sałatkowa)
  • opakowanie serka mascarpone
  • sok z połowy cytryny
  • dwie łyżki koperku
  • pieprz
  • makaron typu penne (rurki)
  • oliwa

Przygotowanie:
Łososia kroimy na drobne kawałki, w przypadku łososia sałatkowego delikatnie rozdzielamy go widelcem. Wrzucamy go na patelnie na której uprzednio rozgrzaliśmy lekko oliwę z oliwek.

Podsmażamy do momentu jak zmieni kolor na jasno różowy (około 3-4 minut). Posypujemy pieprzem oraz polewamy sokiem wyciśniętym z polowy cytryny. Po czym dodajemy mascarpone i czekamy aż ser sie rozpuści.


Na koniec dodajemy dwie łyżki koperku. Dokładnie mieszamy i natychmiast podajemy.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz