Składniki:
- oliwa z oliwek 250 ml
- do smażenia używamy oliwy nie z pierwszego tłoczenia (cena nie gra roli, roślinne oleje tłoczone na ciepło wytwarzają w trakcie smażenia mniej szkodliwych substancji)
- do sałatek, dresingów i dań bez obróbki termicznej najlepsza jest oliwa tłoczona na zimno
- dwa nieobrane zabki czosnku
- gałązka natki pietruszki
- łyżeczka suszonego rozmarynu
Przygotowanie:
Do butelki/słoiczka wkładamy przekrojone na pół ząbki czosnku, natkę pietruszki i rozmaryn. Wszystko zalewamy oliwa i odstawiamy z ciemne miejsce (żaden olej nie lubi światła). Oliwa jest gotowa po 3 dniach. Można ja stosować do dań na ciepło, smażyć na niej lub zapiekać np. ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz