czwartek, 18 sierpnia 2011

Aromatyczna oliwa...

Zakupiłam ostatnio szklane buteleczki do oliwy wiec przyszło mi do głowy że by spróbować przygotować aromatyczną oliwę na bazie czosnku i ziół.

Składniki:
  • oliwa z oliwek 250 ml
    • do smażenia używamy oliwy nie z pierwszego tłoczenia (cena nie gra roli, roślinne oleje tłoczone na ciepło wytwarzają w trakcie smażenia mniej szkodliwych substancji)
    • do sałatek, dresingów i dań bez obróbki termicznej najlepsza jest oliwa tłoczona na zimno
  • dwa nieobrane zabki czosnku
  • gałązka natki pietruszki
  • łyżeczka suszonego rozmarynu

Przygotowanie:

Do butelki/słoiczka wkładamy przekrojone na pół ząbki czosnku, natkę pietruszki i rozmaryn. Wszystko zalewamy oliwa i odstawiamy z ciemne miejsce (żaden olej nie lubi światła). Oliwa jest gotowa po 3 dniach. Można ja stosować do dań na ciepło, smażyć na niej lub zapiekać np. ziemniaki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz