czwartek, 18 sierpnia 2011

Słoneczna pasta na szybko ze świeża bazylią

Makaron...makaronowo...maiłam wczoraj inspirujący dzień. Jako że dostaliśmy od mamy mojego kochania wór smacznych pomidorów postanowiłam że przygotuje danie w których będą one grały pierwsze skrzypce. To coś to pasta w sosie pomidorowym. Bardzo subtelna w smaku, lekko słodka pomidorami wygrzanymi na słońcu z zielonym kontrapunktem świeżej bazylii podkreślona czernią oliwek. Danie jest niesamowicie szybkie i bardzo smaczne.

Składniki:
  • 200 g makaronu typu kokardki
  • 2 duże dorodne pomidory (po około 250 g każdy)
  • pół czerwonej papryki (niekoniecznie)
  • garść czarnych oliwek
  • 10 listków bazylii
 Przygotowanie:

Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tak by był al-dente.
Pomidory wkładamy na około 1-2 minuty do wrzącej wody, a następnie ściągamy z nich skórkę.

Następnie wycinamy gniazda nasienne, a pomidory kroimy w dużą kostkę. Paprykę oczyszczamy z pestek i również kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do blendera i miksujemy.



Powstały sos przekładamy do rondelka i podgrzewamy tak długo aż odparuje woda a sos zacznie gęstnieć.

Dodajemy pokrojone oliwki i gotujemy około minuty, po czym do sosu wrzucamy ugotowany uprzednio makaron. Dokładnie mieszamy po czym dodajemy świeżo pokrojone listki bazylii.

Mieszamy ponownie, wykładamy na talerze i podajemy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz