Składniki:
- 200 g makaronu typu kokardki
- 2 duże dorodne pomidory (po około 250 g każdy)
- pół czerwonej papryki (niekoniecznie)
- garść czarnych oliwek
- 10 listków bazylii
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tak by był al-dente.
Pomidory wkładamy na około 1-2 minuty do wrzącej wody, a następnie ściągamy z nich skórkę.
Następnie wycinamy gniazda nasienne, a pomidory kroimy w dużą kostkę. Paprykę oczyszczamy z pestek i również kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do blendera i miksujemy.
Powstały sos przekładamy do rondelka i podgrzewamy tak długo aż odparuje woda a sos zacznie gęstnieć.
Dodajemy pokrojone oliwki i gotujemy około minuty, po czym do sosu wrzucamy ugotowany uprzednio makaron. Dokładnie mieszamy po czym dodajemy świeżo pokrojone listki bazylii.
Mieszamy ponownie, wykładamy na talerze i podajemy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz