poniedziałek, 18 lipca 2011

Kofta Indyjska

Po długich poszukiwaniach udało mi się znaleźć odpowiedni sos do Kofty. jest niezwykle aromatyczny z pikantną nutą przełamana łagodnością śmietany. Przepis dedykowany mojemu Oriemu który bardzo dłuuuugo czekał na to danie :]

Składniki:

Kofta:
  • 300 g sera Paneer
  • 50 g mąki pszennej
  • szczypta suszonej papryki
Sos:
  • 300 g śmietany 18%
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 1,5 łyżeczki kolendry mielonej
  • 0,5 łyżeczki chilii
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki czosnku
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • 20 ml wiórków kokosowych
 
Ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy szczyptę przesianej mąki. Zagniatamy ser wraz z mąką tak aby masa miała konsystencję bardzo miękkiego ciasta i nie kleiła się do rąk.


Z ciasta formujemy kuleczki wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w mące wymieszanej z papryką.


Smażymy na oleju co jakiś czas odwracając do momentu aż się kuleczki zrumienią.

Sos:
Na rozgrzany olej wrzucamy wiórki kokosowe, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy sos ostygnie dodajemy przyprawy: pieprz, imbir, kminek, kolendrę, czosnek i chili. Mieszamy powoli dolewając śmietanę. Powoli całość podgrzewamy ciągle mieszając do chwili aż sos się podgrzeje (nie zagotuje!).



Usmażoną koftę podjemy z kasza gryczaną obficie polaną sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz