Składniki:
Kofta:
- 300 g sera Paneer
- 50 g mąki pszennej
- szczypta suszonej papryki
- 300 g śmietany 18%
- 100 ml koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżeczki kminku mielonego
- 1,5 łyżeczki kolendry mielonej
- 0,5 łyżeczki chilii
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki czosnku
- 1,5 łyżeczki imbiru
- 20 ml wiórków kokosowych
Ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy szczyptę przesianej mąki. Zagniatamy ser wraz z mąką tak aby masa miała konsystencję bardzo miękkiego ciasta i nie kleiła się do rąk.
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w mące wymieszanej z papryką.
Smażymy na oleju co jakiś czas odwracając do momentu aż się kuleczki zrumienią.
Sos:
Na rozgrzany olej wrzucamy wiórki kokosowe, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy sos ostygnie dodajemy przyprawy: pieprz, imbir, kminek, kolendrę, czosnek i chili. Mieszamy powoli dolewając śmietanę. Powoli całość podgrzewamy ciągle mieszając do chwili aż sos się podgrzeje (nie zagotuje!).
Usmażoną koftę podjemy z kasza gryczaną obficie polaną sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz