Pomysł na ten ser znalazłam poszukując przepisu na Indyjską Koftę. Jest bardzo smaczny, soczysty w smaku delikatnie maślany. Nie wymaga skomplikowanych procedur by go przygotować, a w dodatku jest bazą do innych potraw. Można z niego lepić kulki i smażyć na oleju, dodawać do sałatek lub porostu dodać świeżych ziół i podać z pieczywem.
Składniki:
- 1 litr mleka (im bardziej tłuste tym lepiej)
- świeży sok z cytryny (na litr mleka 2 łyżeczki)
- sitko
- gaza lub bawełniany ręcznik
Przgotowanie:
Mleko przelewamy do garnka i powoli podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. gdy mleko się zagotuje zmniejszamy ogień i wlewamy dwie łyżki soku z cytryny. Mieszamy co pewien czas do momentu jak mleko się scali i wytrąci się serwatka - trwa to około 5 minut. Wylewamy na bawełnianą ściereczkę lub gazę położoną na durszlaku. Przelewamy zimną wodą , chwytamy brzegi ściereczki i odciskamy nadmiar płynu. czynność powtarzamy by dobrze odcedzic serwatkę. Następnie dobrze owijamy w świeży czysty ręcznik lub gazę układamy na talerzyku z góry dociskając obciążonym talerzykiem. Ja w tym przypadku dociążyłam talerz moździerzem. Czekamy kilka godzin by wyciekł pozostały płyn.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz