niedziela, 30 grudnia 2012

Naleśniki faszerowane serem ricotta i rucolą zapiekane w sosie pomidorowym.

Naleśniki (ciasto robię intuicyjnie)
- mąka
- woda gazowana
- jajko
- sól
- przyprawy do smaku ( ja dałam paprykę)

Farsz:
- opakowanie sera ricotta
- dwie spore garście rukoli
- dwa ząbki czosnku
- łyżka oliwy

Sos pomidorowymy:
- 1/4 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 10 czarnych oliwek
- suszona bazylia
- sól i pieprz do smaku

Mieszamy składniki na naleśniki. Smażymy jak najcieńsze naleśniki.
Rukole, czosnek i łyżkę oliwy przekładamy do blendera i miksujemy na gladką pastwę. Pastę mieszkamy z serem ricotta. Nakładamy kolejno farsa na każdy naleśnik i zawijamy podobnie jak krokiety.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Siekamy drobni oliwki. Koncentrat rozcieńczamy wodą dodajemy oliwki i suszona bazylię. Selikatnie tylko solimy ponieważ oliwki są już wystarczająco słone.

W zaroodpornym naczyniu na dnie umieszczamy sos. Wykładami je faszerowanymi naleśnikami , posypujemy startem serem i zapiekane przez około 25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO !!



4 komentarze:

  1. Jedne z moich ulubionych naleśników. Świetnie tu wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sposób na naleśniki- uwielbiam z ricottą, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekane naleśniki to jest jedna z lepszych rzeczy, na które zawsze mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń