poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Ryba w sosie curry z cytrynowÄ… soczewicÄ…

Witam po bardzo długiej przerwie :P ale nie bardzo miałam ochotę i czas na pisanie...ale mam nadzieje ze wracam w dobrym czasie wszystkiego co zielone, nowalijek itp.

Dzisiaj lekka rybka z soczewicą. zdrowo i smacznie :D tym razem bez zdjęć kolejnych etapów przygotowania z uwagi na moje lenistwo wiosenne :P

Składniki:
  • 1/2 skórki z jednej cytryny
  • 1/2 soku z jednej cytryny
  • kilka cieniutkich plasterków cytryny
  • 1 cebula dymka
  • 2 cm kawaÅ‚ek papryczki pepperoni
  • 400g dowolnych  filetów rybnych (ja użyÅ‚am mintaja)
  • puszka pomidorów z puszki
  • 1,5 Å‚yżeczka curry
  • 3 cm kawaÅ‚ek Å›wieżego imbiru
  • Å›wieżo zmielony pieprz
  • soczewica czerwona

Przygotowanie:
Do maÅ‚ego garnka wlewamy Å‚yżkÄ™ oleju, dodajemy curry 1/3 drobno posiekanego imbiru. Po okoÅ‚o 30 sekundach podgrzewania dodajemy pomidory z puszki i podgrzewamy do chwili jak siÄ™ zagotuje.  Przelewamy do żaroodpornego naczynia. Ryby (jeÅ›li mrożone to bez glazury) lekko posypujemy curry, można jak ktoÅ› chce posolić. WkÅ‚adamy ryby do naczynia w którym wczeÅ›niej umieÅ›ciliÅ›my sos. Każdy kawaÅ‚ek ryby posypujemy pozostaÅ‚ym 1/3 imbiru i kÅ‚adziemy  po cieniutkim plasterku cytryny. NastÄ™pnie wszystko posypujemy Å›wieżozmielonym pieprzem. WkÅ‚adamy do piekarnika nagrzanego do 200 na okoÅ‚o 25 - 35 minut.

Soczewicę gotujemy tak by była lekko chrupiąca. Przekładamy na suchą patelnię po odcedzeniu. Dodajemy skórkę z cytryny oraz pozostałe 1/3 imbiru oraz cebulę dymkę. Jeśli nie macie dymki można spokojnie zastąpić szczypiorkiem lecz będzie bardziej ostre. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz dojadamy drobniutko posiekane pepperoni. Przed podanie podgrzewamy na patelni ewentualnie dodając trochę wody.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz