Naleśniki (ciasto robię intuicyjnie)
- mąka
- woda gazowana
- jajko
- sól
- przyprawy do smaku ( ja dałam paprykę)
Farsz:
- opakowanie sera ricotta
- dwie spore garście rukoli
- dwa ząbki czosnku
- łyżka oliwy
Sos pomidorowymy:
- 1/4 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 10 czarnych oliwek
- suszona bazylia
- sól i pieprz do smaku
Mieszamy składniki na naleśniki. Smażymy jak najcieńsze naleśniki.
Rukole, czosnek i łyżkę oliwy przekładamy do blendera i miksujemy na gladką pastwę. Pastę mieszkamy z serem ricotta. Nakładamy kolejno farsa na każdy naleśnik i zawijamy podobnie jak krokiety.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Siekamy drobni oliwki. Koncentrat rozcieńczamy wodą dodajemy oliwki i suszona bazylię. Selikatnie tylko solimy ponieważ oliwki są już wystarczająco słone.
W zaroodpornym naczyniu na dnie umieszczamy sos. Wykładami je faszerowanymi naleśnikami , posypujemy startem serem i zapiekane przez około 25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO !!
Jedne z moich ulubionych naleśników. Świetnie tu wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na naleśniki- uwielbiam z ricottą, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńZapiekane naleśniki to jest jedna z lepszych rzeczy, na które zawsze mam ochotę :)
OdpowiedzUsuń